keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Perinneherkku


Lapsuuden makumuistoihini kuuluu ilmeisesti karjalainen perinneherkku, jota nyt jo edesmennyt äitini valmisti. Äiti latoi taivaansiniseen, reunoista vähän kolhiintuneeseen emalivuokaan puolukkaa ja vähän kuivahtanutta leipää ja paistoi uunissa meheväksi välipalaksi. Mutta miten hän sen teki? En edes muista miksi ruokaa silloin kutsuttiin, oliko sillä jokin nimi? Silloin ei ymmärtänyt kysyä, nyt ei ole enää kysymisen mahdollisuutta. Netistä sain apua sulkavalaisten perinneruokien reseptikokoelmasta ja veljeni kanssa kokosimme mielikuvamme. Tulos oli yllättävän lähellä alkuperäistä, mikä oli enemmän kuin ilahduttavaa!

Äidin puolukkalaatikko


Vähän kuivahtanutta ruisleipää suunnilleen sen verran mitä kaupassa yleensä yhdessä pussissa myydään (osan ruisleivästä voi korvata vaalealla leivällä, esim paahtoleivällä)
Vettä
Sokeria
Puolukkaa
Voita vuoan voiteluun ja nokareina pinnalle

Leikkaa leivistä kantit pois. Laita laakeaan astiaan vettä ja siihen muutama leipä kerrallaan vettymään.

Voitele uunivuoka ja laita alimmaiseksi kerros leipää. Päälle kerros puolukoita ja runsaasti sokeria. Mikäli käytät pakastemarjoja, ne voi käyttää jäisinä.

Toista kerroksia niin kauan kuin leipää riittää ja vuokaan mahtuu. Päällimmäiseksi oikein tosi hyvin vettyneitä leipiä. Vuole päälle vähän voinokareita.

Paista 200 asteisessa uunissa noin tunti, lopussa lämpöä voi laskea 175 asteeseen ja vuoan peittää foliolla.

Syödään haaleana tai kylmänä maidon kanssa. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti