keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Kreikkalainen jauhelihalaatikko eli moussaka


Oheisen moussakareseptin poimin 1990-luvulla talteen jonkun kaupan mainoslehdestä. Reseptin mukaan osa munakoisosta korvataan kotimaisella perunalla. Peruna sopii moussakaan hyvin ja tekee siitä huomattavasti tukevamman - ja edullisemman - ruoan. Perunoiden esikeitolla säästetään myös kosolti kypsennysaikaa uunissa.

Jauhelihakastikkeen maustaminen on taitolaji, siihen on mahdotonta antaa tarkkoja mittoja. Niin paljon riippuu esimerkiksi ruokaan käytetyn punaviinin mausta ja happamuudesta. Kehotan vain kärsivällisesti maistamaan ja säätämään makua makunystyröiden ohjaamana.


Moussaka


Lihakastike:
400 g jauhelihaa (nautaa tai lammasta mielellään, nauta-sikakin käy)
oliiviöljyä paistamiseen
1 prk tomaattimurskaa
noin 1 d punaviiniä
2 valkosipulinkynttä puristettuna
suolaa, mustapippuria
sokeria
kanelia, jauhettua neilikkaa
(moussaka-maustetta)

1 munakoiso
6 - 8 perunaa

Aloita lihakastikkeen valmistamisella. Paista jauheliha tilkassa oliiviöljyä. Purista sekaan valkosipulinkynnet. Lisää tomaattimurska ja punaviini sekä mausteet. Kreikankävijät voivat maustaa tuliaisiksi tuomallaan moussaka-mausteella. Muut lisäävät hiljalleen mausteita, maistavat välillä ja lisäävät taas. Anna kastikkeen kiehua puolisen tuntia.

Kastikkeen kiehuessa: Kuori perunat ja leikkaa viipaleiksi. Kiehauta kattilassa vettä ja lisää siihen suolaa. Keitä perunoita 3-5 minuuttia. Tarkkaile, että perunat pehmentyvät vähän, mutta eivät kypsy täysin. Nosta perunaviipaleet siivilään (säästä vesi kattilassa) ja anna valua.

Leikkaa munakoiso sentin viipaleiksi, kiehauta ne perunoiden jälkeen samassa vedessä noin 2-3 minuuttia. Valuta nekin hyvin.

Voitele lasagnevuoka. Levitä pohjalle ihan vähän jauhelihakastiketta ja  aseta perunaviipaleet sen päälle.Perunoiden päälle tulee lihakastike ja sitten munakoisoviipaleet.

Valkokastike:
3 rkl oliiviöljyä
3 rkl vehnäjauhoa
5 dl maitoa
0,5 tl suokaa
rouhittua mustapippuria
ripaus muskottipähkinää
3 dl raastettua kermajuustoa

Lämmitä kattilassa öljy, lisää vehnäjauhot. Paista pieni hetki, älä anna jauhojen ruskistua. Lisää kylmä maito pienissä erissä, sekoita/vatkaa hyvin tasaiseksi. Sekoita lastalla kattilan pohjaan pitkin koko ajan, jottei seos pala pohjaan. Keitä pari minuuttia. Mausta ja lisää juustoraaste. Sekoita kastike tasaiseksi ja kaada uunivuokaan munakoisoviipaleiden päälle.

Paisya 200 asteessa noin 30 minuuttia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti