tiistai 4. maaliskuuta 2014

Leppoisaa laskiaista!


Vaikka maassa ei ole rahtuakaan lunta, ei ole syytä jättää laskiaispullia leipomatta! Pullareseptissä olevan maidon voi korvata heralla (jos on vaikka aiemmalla reseptilläni valmistanut vaikkapa omatekoista voita!).  Ja heran voi näköjään pakastaa esim. pakastuspulloisaa sopivina annoksina, eli ei tosiaan kannata heittää heraa pois.

Paras pullataikina


100 g voita
2,5 dl maitoa tai heraa
25 g hiivaa
3 rkl haaleaa vettä
1 tl kardemummaa
ripaus suolaa
1 dl sokeria
1 kananmuna
n 8 dl vehnäjauhoja

Sulata voi kattilassa ja lisää kylmä maitoa. Sammuta levy saman tien.

Murenna hiiva kulhoon ja lisää vesihanasta ottamasi haalea vesi. Sekoita. Lisää suola, sokeri ja kardemumma. Anna seistä pikku hetki.

Lisää noin kädenlämpöinen maitoseos ja muna. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja alusta käsin kimmoisaksi taikinaksi. Alustamiseen menee 7-8 minuuttia aikaa.

Anna kohota lämpimässä paikassa n puoli tuntia.

Kaada jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa taikaina. Leivo pikkupulliksi. Anna kohota pellillä n 20 minuuttia. Voitele munalla ja raesokeria päälle. Paista 225 asteessa 10-15 minuuttia.

Täytä kermavaahdolla sekä hillolla tai vedellä notkistetulla mantelimassalla.



Samasta taikinasta voi tehdä myös valkosuklaa-vadelmapullat:

Laita pikkupullat kohoamaan väljästi pellillä. Paina kohonneisiin pulliin juomalasin pohjalla syvennys. Pistele syvennys haarukalla, voitele reunat munalla. Laita syvennykseen valkosuklaarouhetta ja päälle vadelmahilloa (tai mustaherukkahilloa). Paista 225 asteessa n 10-11 minuuttia.



Sekä hunajalla makeutetulla seesamitahnalla täytetyt korvapuustit:

Kauli kohonnut pullataikina levyksi. Levitä päälle pehmeää voita, kaneli ja seesamitahnaa. Pyöritä levy rullaksi. Leikkaa vinoittain palasiksi ja paina korvapuusteiksi. Kohota 40 minuuttia. Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225 asteessa n 10 minuuttia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti