torstai 29. marraskuuta 2012

Hauesta herkullista


On aivan tavallista kuulla jonkun sanovan: "en pidä hauesta". Hauki on toki ikävän ruodokasta ja maultaan mietoa, mutta hyvin maustamalla kalasta sukeutuu herkkua. Jopa 6 v ruokaraatilainen totesi "tämä oli hyvää, voi tehdä toistekin". Ja hän ei tosiaankaan ole kalan suurin ystävä. Annoksen ruodottomuus, rakenteen pehmeys ja lempeän tasapainoinen maku kirvoitti lapsen näin poikkeukselliseen kehumiseen.

Haukimureke

400 g haukea
3 viipaletta paahtoleipää/ranskanleipää
2 dl kermaa
2 munaa
1 sipuli
1/2 sitruunan mehu
3/4 ruukkua tilliä
2 tl suolaa
1 tl dijonsinappia
hienoa valkopippuria

Pilko sipuli mahdollisimman pieneksi ja kuullota paistinpannulla pienessä määrässä öljyä. Kuullota miedolla lämmöllä ja sekoittaen, jotta sipuli muuttuu läpikuultavaksi muttei saa väriä.

Hienonna tilli. Poista leivistä kuivat reunat ja hienonna sisus. Poista kalasta nahka ja ruodot. Jauha kala sauvasekoittimella/tehosekoittimella.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Sekoita keltuaiset ja kaikki muut aineet kalamassaan. Lisää valkuaiset viimeiseksi kahdessa erässä.

Voitele pitkänomainen uunivuoka. Laita massa vuokaan, peitä foliolla. Laita korkealaitaiselle uunipellille vettä ja vuoka sitten pellille vesihauteeseen. Paista 200 astetta 60-70 minuuttia. Tarjoile perunamuusin kanssa.

Mureke maistuu hyvältä niin lämpimänä kuin kylmänä. Se sopisi erinomaisesti noutopöytään tai vaikka joulu/uudenvuodenpöytään.



Vihreä kastike murekkeen pariksi

Nippu tilliä
1/2 sitruunan kuori pieneksi raastettuna
1 tl sokeria
1 tl sinapinsiemeniä mahdollisimman pieneksi murskattuna
suolaa, valkopippuria
1 rkl sitruunanmehua
3/4 - 1 dl rypsiöljyä

Laita kaikki muut ainekset paitsi öljy sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta. Lisää öljyä vähitellen, kunnes koostumus on kastikkeeksi sopivaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti