maanantai 19. elokuuta 2013

Anopin ohjeilla voita


Mitäpä sitä normaali lapsiperhe tekee perjantai-illalla? Meillä kirnuttiin voita, kun lähikauppa sattui myymään alennuksella kermaa usemman tötsän.. emme taida kuitenkaan olla ihan normaaleja... Innoituksen ja ohjeen oman voin kirnuamiseen on antanut anoppi.

Voin kirnuaminen kotikonstein


Ota iso säilypurkki (puhdas ja pesty tietysti), kaada purkkiin pari-kolme pikkupurkkia kaupan kermaa. Kierrä kansi  tiiviisti kiinni ja rupea ravistelemaan. Ravistelua saa jatkaa noin vartin verran. Ensin kerma hölskyy, sitten hölskyntä loppuu. Jatka silloin vielä ravistelua, kunnes sisältö rupeaa hölskyää oikein tosissaan. Silloin kerma on erottunut voiklimpiksi ja heraksi. Kahden desin kermapurkki jakaantuu suunnilleen desiksi voita ja desiksi  heraa.

Ota voiklimppi kulhoon ja pese mahdollisimman kylmän veden alla. Eli ihan vain ronskisti puristellaan. Aluksi vesi on sameaa - kun vesi on kirkasta, on pesu valmis. Veden tulee olla mahdollisimman kylmää, jotta voi samalla kiinteytyy.

Suolaa valmis voi tavallisella ruokasuolalla. Maistele, jotta saat sopivan lopputuloksen. Ja voila, voi on valmista käytettäväksi! Itse käytämme tätä voita vain leivänpäälle -  tuntuu haaskaukselta ruveta leipomaan siitä. Mutta sopinee siihenkin.

Mikäli et halua käyttäää kaikkea kerralla, voin pakastaminen onnistuu hyvin tiiviissä muovirasiassa.

Heraakaan ei kannata heittää viemäriin, käytä sitä sämpylätaikinan nesteenä - olen jopa korvannut maitoa sillä ruoanlaitossa...
 


Kulhossa valmis, pesty ja suolattu voi. Kannussa hera. 
Säilyketölkissä valmiiksi ravistettu voiklimppi heran
joukossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti